Гимназију “Исидора Секулић” током протекле недеље је посетила делегација ученика и професора из Солуна.

Сарадња Гимназије“Исидора Секулић“ и General Lyceum of Efkarpia из Солуна, започета је и уговорена уочи пандемије корона вируса, а реализована је од 8 -11. априла 2024. године.

Делегацију је чинило 15 ученика у пратњи два професора, а угостили су их ученици првог разреда наше школе.

Током боравка, гости су, у пратњи својих домаћина, обишли школу, посетили све значајније знаменитости града, Петроварадинску тврђаву и Сремске Карловце.

Другог дана боравка у нашем граду, гости и домаћини, у Свечаној сали Гимназије, извели су заједнички програм под називом Мост пријатељства Солуна и Новог Сада.

Ученици из Солуна су представили свој град и његове знаменитости и припремили презентацију о личности и делу Милеве Марић Ајнштајн, која је била на грчком и српском језику, а након тога су се представили и традиционалним грчким плесовима.

Домаћини су, такође, извели пригодан програм на српском и грчком језику, а госте је поздравио и гимназијски хор ”Јувентас” пригодним српским традиционалним песмама.

Татјана Пејовић Себић, директорка Гимназије, изразила је задовољство због успостављања сарадње, која омогућава да се ученици упознају и развију лична познанства и пријатељства, али и да науче нешто ново о култури другог народа. Уз жељу да гостима боравак у нашем граду буде угодан, а представљање школе и Новог Сада занимљиво, директорка је изразила и наду да ће се сарадња наредних година наставити и продубити.

Гости из Солуна су захвални на срдачном пријему и позвали су ученике и професоре наше гимназије да им узврате посету.