Ђузепе Верди или Рихард Вагнер?
Свет људи или свет богова?
Виолета, „пали анђео“ или Брунхилда, ратница?
Риголето, забављач или Зигфрид, херој?
Трагичан крај или happy end?
Разлике или сагласја?

Ово су нека од питања која су подстакла ученике 3-6 да потраже одговоре „негде између“ чињеница о оперским ремек-делима романтизма и маште која драму разлика претвара у радост игре.

Повезујући необичне биографије „прећутних ривала“, Вердија и Вагнера, са аутентичним стваралачким ставовима, у жељи да јунаке њихових опера разумеју, али и да замисле шта би, да могу, поручили својим творцима поводом судбине која им је „намењена“, ученици су осмислили музичко-драмску симулацију оперске „машинерије“ у чијем су средишту двојица композитора и протагонисти њихових „крунских“ опера – Латинске трилогије и тетралогије Прстен Нибелунга.

Такав пројекат било је могуће извести захваљујући ангажовању свих ученика одељења 3-6 и одличној сарадњи тимова ђака током реализације драматуршких, музичких, глумачких, продукцијских задатака, организације догађаја и документовања, а сарадња је само један од квалитета овог креативног процеса.

Представа Viva, Верди – али не без Вагнера! у тренутку настанка стекла је пријатеље међу професорима који су подржали идеје и труд ученика, добила је и снажну подршку директорке Школе, као и публике пред којом је била премијерно изведена 15. децембра 2023. године према идеји Марине Алексић, професорке музичке културе.

Плакат, дизајн: Вукашин Шарчевић
Плакат, дизајн: Вукашин Шарчевић
Ђузепе Верди (Бојан Тривуновић) и Рихард Вагнер (Душан Брзак) са водитељкама (Милица Тодоровић и Ива Митровић)
„Травијата“, „Винска песма“: Виолета (Мирјана Араповић), клавирска пратња Ана Жикић
„Риголето“: Риголето (Немања Миловановић) изводи песму „Жена је варљива“
„Трубадур“: Ацучена (Олга Орловић)
„Рајнско злато“: Вагнер, Вотан (Филип Јовић) и Фреја (Анђела Савић)
„Зигфрид“: Вагнер, Брунхилда (Вила Пантић), Миме (Ана Жикић) и Зигфрид (Огњен Кличковић)
„Валкира“: Брунхилда (Вила Пантић), Зигмунд (Данило Вучкович) и Зиглинда (Ана Шасивар)