На 1. балканском фестивалу филма и културе – ТАИФАС, који је одржан у Темишвару од 10. до 12. новембра, учествовале су професорке Јелена Кнегић Мандарић, Сандра Кошић, Љиљана Николић и Снежана Живанац.
Фестивал је одржан као део програма Темишвар – Европска престоница културе 2023. уз подршку Министарства културе Румуније. У оквиру фестивала, одржана је и обука за наставнике, на којој су, кроз различите радионице, приказане могућности примене филма у наставној пракси.
Првог дана Фестивала одржана је пројекцији филма Србенка, након које је организована дискусија о филму са продуцентом и глумцем Борисом Бакалом, а, потом, и радионица на којој се разговарало о историји филма и самом фестивалу. Истог дана, на Темишварском универзитету одржана је радионица на којој јеприказано како учење кроз филм може бити не само корисно, већ и занимљиво и инспиративно.
Другог дана Фестивала, одржан је други део радионице са Борисом Бакалом на тему филма, а потом и дискусија на тему Филмско образовање у источној Европи – модели и приступи, у оквиру које су учесници износили своја искуства у раду. Приказани су примери добре праксе у настави.
Занимљиво предавање одржано је на тему Како причати о сећању и трауми кроз филмове.
У вечерњим часовима уприличена је пројекција филма Јесте ли видели ову жену? (2022) који је премијерно приказан на Филмском фестивалу у Венецији.
Организатор Фестивала је CINED – програм образовања о европском филму покренут 2015. године. Кроз холистички дигитални и вишејезични приступ, програм омогућава доступност европског филма и филмско образовање широм Европе.
Програм је намењен младима од 6 до 19 година и њиховим учитељима, културним медијаторима, филмским и аудиовизуелним професионалцима који желе да сарађују у изградњи европске културе и образовању младих људи о европском филму.
Главни циљ пројекта је развијање трајних знања и љубави према европском филму, разумевање филмског језика и техника, као и отвореност и интересовање према другом и другачијем, развијање способности младих за критичко мишљење и креативно изражавање и кроз филм допринос оппштем образовању и свести о културној различитости Европе.