Од 25. априла до 7. маја 2022. године, ученици Гимназије ”Исидора Секулић”, Лука Ђурица и Растко Калавер, под менторством професорке физике Марине Дороцки, учествовали су у првом ЦЕРН-овом програму за средњошколце у Србији. Овај пројекат започет је маја 2017. године, а 2022. година је последња година пилот-пројекта. Сваке године, ЦЕРН је обучавао по двадесетак ученика из четири државе чланице, а 2022. године први пут је 24 ученика из Републике Србије имало прилику да се обучава у највећој лабораторији на свету.

Ученици су, током двонедељног боравка у ЦЕРН-у, могли да присуствују предавањима најеминентнијих научника, упознајући се са најновијим истраживањима на пољу физике елементарних честица, инжињерства, као и каријерног развоја. Поред предавања, реализовано је више радионица у ЦЕРН-овој лабораторији за едукацију, где су ученици правили Вилсонове маглене коморе, детектујући елементарне честице и космичко зрачење у околини. У оквиру радионица са сноповима електрона, учили су како да контролишу сноп електрона, како се сноп понаша у променљивом електричном пољу, које су то медицинске примене снопа електрона, као и како се унапређују карактеристике материјала помоћу снопова електрона.

Током боравка, ученици су имали организоване посете највећим експериментима на планети. Посетили су ЦМС и АТЛАС детектор, фабрику антиматерије, као и центар за обраду података и контролне собе.

Током другог дела обуке, ученици су, подељени у девет мањих група, радили на свом мини-пројекту на теме из физике, ИТ и електроинжењерства.

На завршној конференцији, ученици су презентовали своје пројекте на енеглеском језику, а свим учесницима обратио се амбасадор Србије у УН, као и директор едукативног департмана ЦЕРН-а. Наши ученици имали су изузетно успешне презентације и показали су своју способност брзог учења, као и велику заинтересованост и ентузијазам.