Гимназија “Исидора Секулић” негује дугогодишњу сарадњу са образовним установама из братског Нижњег Новгорода –  Гимназијом број 13, Хорским колеџом “Сивухин” и са Универзитетом “Лобачевски”. Великим трудом и залагањем директорке гимназије, мр Ружице Вукобратовић, значајан број професора и ученика Гимназије  боравио је у Русији. Исто тако, Гимназија “Исидора Секулић”  била једомаћин професорима и ученицима из Нижњег Новгорода, на Дану школе и посебно на Међународној конференцији 3К (култура, комуникација, компјутер), чији је аутор директорка Гимназије.

Гимназију “Исидора Секулић” су, у периоду од 8. до 12. новембра 2018. у Нижњем Новгороду представљали чланови хора “Јувентас”, под руководством професорке музичке културе и диригента хора, Снежане Живанац у пратњи проф. Мирјане Јовановић и катихете, Божидарке Андрић.

Хор Гимназије “Исидора Секулић” учествовао је на Другом Сергијевском дечијем хорском сабору, који је одржан 11. новембра 2018. године у Храму Светог Николаја у Нижњем Новгороду. На Сабору  је учествовало 340 певача, сједињених у певању тропара, кондака, стихира и величанија Светом Сергију Радоњешком, из укупно осам хорова са територије Русије. Великим хором дириговао је господин Иван Стољников са нижњеновгородског Музичког конзерваторијума. Хор наше гимназије представио се и самостално, изводећи делове из Литургије Светог Јована Златоустог Стевана Мокрањца.

Свечаности је присуствовао Митрополит нижњеновгородски и арзамаски Георгије, који се на завршетку свечаности обратио учесницима указујући на личност Светог Сергеја Радоњешког, назвавши га “игуманом и савешћу земље руске”. Високопреосвећени је у својој беседи подсетио да Сергеј Радоњешки није био војсковођа нити владар, није писао књиге и стихове, нити сликао, већ је “као мајка на рукама своје душе носио свој народ, своју отаџбину у тешко време међусобних сукоба и монголско – татарског ропства”. Младим учесницима Сабора, Митрополит је пожелео да молитвеним заступништвом Светог Сергија живе у вери, љубави и јединству.

За учешће на Сабору, хору Гимназије и диригенту Снежани Живанац, уручена је Архијерејска грамата.

Током боравка у Нижњем Новгороду, у Свечаној сали Универзитета “Лобачевски”, уприличен је заједнички концерт на коме су, поред нашег хора, учествовали и фолклорни ансамбл “Вретено” и домаћини са Хорског колеџа “Сивухин”, под руководством диригента Јевгенија Макарова.