Наши ученици Илија Галин и Владимир Вукоман из одељења 3-3, имали су прилику, заједно са професорком физике Марином Дороцки да учествују у међународном пројекту “СТЕМ образовање и нове технологије у циљу регионалног развоја” у Осијеку од 25. до 30. јуна 2018. године.  Пројекат је трајао 6 месеци, а наши ученици заједно са професорком, успели су успешно да заврше све задатке које је пројекат захтевао. Ученици су научили да раде 3D моделовање за 3D штампу, програмирање ардуино робота, лего робота као и рад у AppInventor апликацији. Наш робот хексапод Исидор је успешно урадио комплетан задатак, што можете видети на следећем видеу. Време проласка полигона било је међу првих 5 најбољих.

 

Други део текмичења био је употребом ардуино робота. Циљ је био испрограмирати робота да сам прође лавиринт. Наши ученици освојили су, са својим тимовима, друго и треће место.

Владимир Вукоман, Марина Дороцки, Илија Галин

 

Ардуино робот

Највећа награда била је то што смо сви имали прилике да слушамо предавања научника Chris McQuin-а који већ десет година ради на роботима који се шаљу на мисије на Месец и Марс. Његово радно искуство је фасцинантно, од NASA-е, преко SpaceX-а па до Motiv-а, а ми смо сазнали каквог робота шаље мисија на Марс која се планира 2020. године.

Владимир Вукоман, Марина Дороцки, Крис Меквин, Илија Галин