У организацији Омладинског центра Новог Сада и УНИЦЕФ-а, ученици Гимназије ”Исидора Секулић”, Мина Јовановић (III-6) и Михајло Срђевић (I-4), похађали су обуку о менталном здрављу младих.

Овим поводом, на часовима одељењских старешина, организоване су радионице вршњачке едукације о менталном здрављу.

Циљ радионица је информисање младих да постоје поуздане методе за борбу против стреса, анксиозности и осећаја несигурности, које су настале као последица резултата истраживања у коме се 80 процената младих особа од 15 до 30 година, изјаснило да осећа неку од поменутих тегоба.

Наши млади едукатори, разговарали су са ученицима о овом проблему, његовим узроцима и информисали нас о анонимном и бесплатном систему психолошке подршке. У нашем граду и ширем региону, постоје сервиси бесплатне и анонимне стручне психолошке подршке младима, телефонски и онлајн сервиси који су отворени за све врсте проблема.

Неопходно је да будемо свесни да су околности у којима живимо захтевне, да је цена успеха често превисока, и да је од кључне важности да на време реагујемо када препознамо проблем, закључили су наши едукатори. Отворен разговор и преузимање иницијативе, једини је одговоран и прави пут суочавања.

Плакат са списком сервиса за психолошку подршку, постављен је на видно место у Гимназији, а наши ученици ће у свако доба моћи да разговарају са едукаторима, посаветују се и додатно информишу.