Драги ученици, поштовани родитељи, уважени  професори.

Онемогућени смо да данас обележимо и на прикладан начин прославимо школску славу – Светога Саву. Верујемо да ћемо баш Савиним најјачим оружјем, знањем и науком, победити тренутну неприлику и да ћемо се већ идуће године окупити, на радост ученика, родитеља и професора.

Савиндан је, као и увек, прилика да се изнова, са поштовањем присетимо нашег духовног родитеља – светитеља Саве.

Свети Сава је био знаменити просветитељ и мисионар, дипломата и законодавац, књижевник, исцелитељ и градитељ. Захваљујући његовој визији, утемељили смо државу правним актима и покренули медицинске науке што је за последицу имало оснивање прве српске болнице. Зачетник је прве српске библиотеке и прве српске духовне Академије, а уносећи мир међу балаканске народе одлучно нас је окренуо нас ка светлости образовања.

Његовом заслугом и заслугом његових следбеника Срби чувају своје писмо, културу, обичаје и националну историју – све оно што чини  идентитет једног народа.

Ћирилица је писмо којим пишемо, светосавље пут којим идемо, а православље чини снагу која нас оплемењује. То је тролист који нас је штитио вековима и по коме смо се разликовали од других. То је сноп светлости који нас је водио правим путем, страх мерио снагом, а бол вером и надом да ће бити боља будућност. Православље је за нас исто што и светославље – безгранична љубав и праштање.

Треба брижљиво чувати оно што је наше, јер тако знамо како се зовемо, знамо своје порекло и припадност. Национални идентитет нам отвара духовне видике и оплемењује нас.

Свети Сава својим примером уверава свој народ да је само добро велико и бесконачно, да побеђују они који се боре и труде. Морамо се уздати у себе, своју памет и свој морал.

Ход Савином стазом је наше трајно опредељење за духовну ширину, добру вољу, љубав, дијалог, знање, што су вредности које не познају границе.

Морамо се борити за знање наших ученика, морамо их обучавати за живот, да буду способни и спремни за равноправно и успешно учешће у утакмици рада и стваралаштва.

Такве племените циљеве можемо остварити само ако се потрудимо да припадамо његовом путу светлости, истине и љубави.

Ово сећање на Светог Саву само је мало враћање дуга, за оно што нам је подарио.

СРЕЋНА СЛАВА!

            у Новом Саду,  27.01.2021.            

                  Директор

                                                                                      мр Ружица Вукобратовић