Коронавирус припада групи једноланчаних РНК вируса са спирално симетричним капсидом. Назив му потиче од латинске речи corona, што значи круна, а односи се на карактеристичан изглед вируса који подсећа на корону Сунца.

            Коронавируси на спољашњем омотачу имају шиљке, чији врхови ,,опонашају” корисне молекуле, каче се за рецепторе ћелија и увлаче се у њену унутрашњост. То представља инфекцију, која покреће литички циклус, односно блокира све процесе у ћелију, преузима контролу над њом и ,,тера” је да производи велики број његових копија. Затим ћелија угине, а вируси се ослобађају и траже нове ћелије-домаћине. У том периода, носилац вируса је заразан.

            У почетку литички циклуси коронавируса се дешавају у грлу и горњим дисајним путевима, због чега је кашаљ први симптом заразе. Нешто касније, инфекција се спушта и може доћи до тежих упала плућа и њиховог престанка рада. Због тога неки пацијенти се морају прикључити на респиратор како би преживели.

            Код већине пацијената (око 70%) јавља се повишена температура неколико дана (од 3 до 10 дана). Међутим, код неких пацијената инфекција није узроковала никакве симптоме, што је веома опасно, јер су и они активни носиоци инфекције који могу да заразе друге особе. Ти блажи облици инфекције подсећају на сезонски грип и лече се на исти начин (код куће лежањем и пијењем што више течности и обарањем температуре по потреби).

            Специфичан симптом инфекције коронавирусом је губитак мириса и укуса. То не мора бити симптом код свих људи, а код неких је то једини симптом инфекције. Свака инфицирана особа је опасан преносилац коронавируса, пре него што се појаве први симптоми и развије болест.

            Због тога су јако важне мере заштите:

– ношење маски како не бисте причањем разносили вирусе у својој околини

– кашљите или кијајте искључиво у марамицу или у рукав

– избегавајте додиривање очију, носа и уста

– што чешће перите руке сапуном и средством за дезинфекцију руку

– избегавајте гужве и затворене просторе

-држите дистанцу од најмање 1,5 метара

            Само одговорним понашањем сачуваћемо себе и друге од инфекције!!!