На позив Градске управе Нижњег Новгорода и Центра за књижевне студије Универзитета „Н. И. Лобачевски“, од 26. до 30. марта 2018. професорка српског језика и књижевности, др Светлана Торњански Брашњовић боравила је у Русији, где је учествовала на XXXVIII међународној конференцији – Горьковские чтения, која је одржана 28-29. марта 2018. у Нижњем Новгороду. Конференција је била у знаку јубилеја – 150 година од рођења Максима Горког, а окупила је истраживаче из целог света и сараднике Института за светску књижевност Руске академије наука, као и потомке Максима Горког – чланове породице Пешков.

Јубилеј је протекао у знаку теме – Светски значај стваралаштва Максима Горког, а др Светлана Торњански Брашњовић имала је излагање на руском језику о Маскиму Горком у српској периодици прве половине XX века – Харизматичный и в газетах – Максим Горький в сербских периодических изданиях (с 1900 по 1943).

 

За учеснике Конференције уприличен је пријем у Градској администрацији Нижњег Новгорода, коме су присуствовали помоћник градоначелника, Н. И. Носков, представник Министарства иностраних послова, С. Г. Малов и председница Градског одбора за спољнотрговинске и међурегионалне односе, Ј. И. Мишина.

 


Наша професорка посетила је и побратимску Гимназију бр. 13, где су јој љубазни домаћини биле колеге на челу са заменицама директора, Нели Николајевном Федуловом и Олгом Владимировном Хозином.

Обишла је Изложбу фотографија Маскима Горког, Музеј Горког и Музеј Пушкина, а присуствовала је и драмском спектаклу  – представи На дну Максима Горког.

Пошто се у Русији ове године одржава Светско фудбалско првенство, домаћини су организовали и обилазак новоизграђеног стадиона у Нижњем Новгороду на ком ће се одигравати утакмице у оквиру Првенства.

Са представницима Универзитета „Н. И . Лобачевски“, као и Гимназије бр. 13, др Светлана Торњански Брашњовић разговарала је о различитим видовима даље сарадње Гимназије „Исидора Секулић“ и ових образовних институција.